Vinduene er en fasades øyne og har i tillegg viktige funksjoner. Når bør de skiftes?

Hva må kontrolleres når dere skal vurdere om vinduene bør skiftes?

Vinduer har en levetid på 20 år. Er vinduene eldre en 20 år bør man absolutt skifte til nye vinduer.
I tillegg til at gamle vinduer både står for et stort varmetap og kan ha råteskader, inneholder mange av isolerglassrutene fra 1965 til 1975 miljøgiften PCB som nå er forbudt. PCB er forbundet med alvorlige helsefarer. Du kan selv kontrollere hvor gamle vinduene dine er ved å sjekke avstandsskinnen mellom glassene, der står produksjonsåret preget inn.

Sjekkliste:

  1. Trekk og kulde? Trekker det fra vinduet og står det kulde ut fra glasset: Trekk skyldes som regel dårlig isolasjon rundt vinduene. Kommer kulden fra selve ruten kommer det av at gamle isolerglas rett og slett isolerer dårlig. Da vil du oppleve at den varme luften i rommet avkjøles av den kalde glassflaten og den kalde luften slår inn i rommet. Opplever du kulde og eller trekk bør du vurdere å skifte vinduene.

  2. Er noen av vinduene punktert?
    Punktering kjennetegnes ved at du ser kondens mellom glasslagene i vinduet. Vinduet har da mistet mye av sin isoleringsvene. Fuktigheten i glasset kan raskt føre til råteskader og vinduet bør skiftes.

  3. Se etter råte.
    Det er vanlig at det oppstår råteskader med tiden. Det er særlig bunnkarm, bunnramme og nedre del av glasslistene som er mest utsatt. Råteskader er lett å oppdage og kjennetegnes ved at treverket er mykt. Stikk i treverket med en spiss gjenstand for å sjekke om det er råte. Vinduer med råteskader bør skiftes.

Vi tilbyr vindusløsninger til alle typer bygninger. Det finnes mange valgmuligheter. Vi kan gi deg råd om alt fra funksjon, design og farger til vedlikehold og kostnader. Vi har lang og bred erfaring og kjenner til de fleste løsninger og leverandører på markedet. Ta kontakt med oss i dag for en gratis og uforpliktende befaring.